AUTOR: GPA Photo Archiv

Katherine Coleman Goble Johnson

(Notting Hill, 25 de juliol de 1920-Chelsea, 16 d’abril de 1958)

La calculadora humana

Katherine Johnson era una nina que ho comptava tot, les passes que feia per anar a l’escola, els núvols que hi havia al cel, les cases que hi havia des de casa seva a l’escola… tot. Sempre va demostrar el seu talent per les matemàtiques.

Es va graduar als catorze anys i amb quinze va seguir amb els seus estudis superiors a la Universitat Estatal de Virgínia Occidental on es va llicenciar en Matemàtiques i Francès amb divuit anys.

(autor: petechacalos, pixabay)

Quan va estudiar a la Universitat Estatal de Virgínia Occidental amb una beca d’estudis, de 30 lliures a l’any, durant tres anys. Va conèixer a diversos professors els quals la van ajudar moltíssim. Entre ells Angie Turner King que va ser una gran química i matemàtica i el matemàtic William Schieffelin Claytor que va ser el tercer afro americà en obtenir un doctorat als Estats Units. William Clayton va crear assignatures només per a ella com geometria analítica i aeronàutica, ja que va veure el seu gran potencial.

Angie Turner King (autor: WP:NFCC#4) William Clayton (autor: The Dolph Briscoe Center for American History)

El 1937 hi havia molt poques opcions de feina per a les dones així que amb aquesta imatge de futur, es va mudar a Marion Virgínia per ensenyar matemàtiques, música i francès. Johnson afirma que “va ser a Virgínia on vaig patir la segregació racial i el racisme per primera vegada de manera conscient”. A Virgínia va ser un dels tres estudiant afro americans (ella l’única dona) elegits per realitzar uns estudis de postgrau a la “West Virginia University de Morgantown”. Degut a problemes familiars no va poder finalitzar els seus estudis.

Tretze anys després Katherine Johnson va saber que aquell any la NASA cercava dones afros americanes per fer càlculs al Departament de Guia i Navegació. Això va passar a causa que durant la Segona Guerra Mundial les agències governamentals estatunidenques varen contractar a milers de dones per dur a terme diferents activitats, entre elles aquesta per la qual ella va intentar entrar. No va ser fins tres anys més tard el 1953 que ho va aconseguir.

La seva feina consistia en fer operacions matemàtiques i comprovar càlculs que necessitaven els enginyers aeronàutics. Les dones no podien demanar res sobre el per què del que calculaven, però ella no és va conformar en fer aquesta feina en silenci com una calculadora. Va començar a demanar “per què?”, “com?”, “per què no?”… i va sol·licitar estar en les reunions per poder discutir amb els enginyers, com que no estava prohibit va començar a assistir a aquestes reunions. Com sempre gràcies al seu talent i iniciativa va sobresortir damunt els altres. A poc a poc va aconseguir ser acceptada pels seus companys, cosa que va ser difícil arran de la seva condició de dona i afro americana.

Ara mateix és tota una referent de la NASA.

Entre el 1961 i el 1963 va ser l’encarregada de dur a terme els càlculs del projecte Mercuri que era un projecte per enviar per primera vegada a l’home a l’espai. Va calcular la trajectòria parabòlica del vol espacial de n’Alan Shepard que va ser el primer estatunidenc que va viatjar amb el “Mercury Redstone 3” el 1961. Katherine va dir a una entrevista que “al principi, quan em varen dir que volien que la càpsula baixes a un lloc determinat i que estaven intentant calcular a on i quan s’havia de fer l’enlairament els hi vaig dir: deixeu-m’ho fer. Digueu-me quan i on ho desitgeu a la Terra i us indicaré quan ha de prendre el vol.”

Alan Shepard (autor: NASA Kennedy- Flickr) Mercury Redstone 3 (autor: Rawpixel Ltd- Flickr)

Tot i que el 1962 la NASA va començar a utilitzar ordinadors electrònics per realitzar els càlculs, ella va ser l’encarregada de verificar els comptes de l’ordinador que duria a nen John Glenn al seu vol orbital al voltant de la terra dins la nau “Friendship 7”.

John Gleen (autor: la NASA) Friendship 7 (autor: Cliff-Flickr)

També va treballar dins alguns dels projectes més recorreguts mundialment com la trajectòria de l’Apollo 11 que duria el primer home a la lluna el 1969 o el programa “Space Shuttle” i dins alguns plans d’una missió a Mart fins que es va jubilar el 1986.

Space Suttle (autor: NASA HQ PHOTO-Flickr)

PREMIS:

Ha rebut molts premis, entre ells:

  • El Premi a l’Assoliment, Grup Apol·lo -aquest premi inclou una de les tres-centes banderes que van volar a la Lluna a bord de l’Apol·lo 11 (1967,)
  • La Medalla Presidencial de la Llibertad dels Estats Units (2015)
Katherine Johnson medalla presidencial de la Llibertad dels Estats Units 2015 (autor: NASA)

El 2016 es va fer una pel·lícula nomenada “Hidden Figures” (Figures ocultes) sobre el començament de la història de Katherine Johnson, Dorothy Vaughan i Mary Jackson a la NASA fent càlculs i programació.

(autor: Vernon Barford School-Flickr)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *