(autor :Flickr)

Maria Salomea Skłodowska-Curie

 (Varsovia, 7 de novembre de 1867-Passy, 4 de juliol de 1934)

Va ser la segona dona que aconseguí obtenir un doctorat a Alemanya.

Era una científica polaca nacionalitzada francesa. Curie va ser de les primeres persones dins l’estudi de la radiació. va ser la primera a emprar el terme “radioactivitat”.

El primer element químic que va descobrir el va anomenar “poloni” com a  homenatge al seu país d’origen (Polònia).

vida

El seu pare, Ladislau Sklodowski, impartia matemàtiques i física a l’universitat. La seva mare, Bronislawa, treballava en un prestigiós internat de noies de Varsòvia; patia tuberculosi i va morir quan Maria tenia dotze anys.

Amb 10 anys va començar a anar a l’escola on la seva mare treballava. Sempre va destacar damunt la resta dels seus companys als estudis.

(autor: wikimedia commons)
Anys més tard va anar a viure amb la seva germana a París, on va continuar amb els seus estudis de física, química i matemàtiques a la Sorbona. La gran universitat de París on tan sols hi havia 210 dones matriculades entre 9000 estudiants.


(autor: wikimedia commons)

El 1893 es llicencià en física, amb el primer lloc de la seva promoció; poc després va començar a treballar en un laboratori industrial a Lippman. Mentrestant, va continuar estudiant a la Sorbona, i el 1894 obtingué la llicenciatura en matemàtiques, amb el número dos de la seva promoció.


1 2
(autor imatge 1: wikimedia Commons)
(autor imatge 2:  National Portrait Gallery London)

El 1894 va conéixer a Pierre Curie amb el qual s’acabaria casant i tinguent dues filles, Irène Joliot-Curie i Ève Curie.

1 2
(autor imatge 1: Getarchived)
(autor iimatge 2 : wikimedia commons)
Se li va negar un lloc a la Universitat de Cracòvia simplement perquè era una dona i per això va tornar a París.
cracòvia
(autor: wikimedia commons)
1896 Becquerel va descobrir la radioactivitat natural. Gràcies a aquest descobriment Marie Curie va poder demostrar que la radiació no era el resultat d’una interacció entre les molècules, sinó que havia de provenir del mateix àtom, gràcies a el descobriment dels raigs X per Wilhelm Conrad Röntgen i l’invenció de l’estetoscopi. Que va ser inventat per el seu marit i germà.

1 2
(autor imatge 1: store norske leksicon)
(autor imatge 2: wikimedia commons)

Va ser la primera a emprar el terme “radioactivitat”.

PREMIS :

Ha obtingut molt premis, entre ells:

  1. El Premi Nobel de Física el 1903 amb el seu marit Pierre Curie i Henri Becquerel, pels seus descobriments en el camp de la radioactivitat.
  2. El Premi Nobel de Química (1911) pel descobriment dels elements radi i poloni. L’aïllament del radi i l’estudi de la naturalesa i compostos d’aquest element.

(autor: Dannybalanta)

Ha estat la primera dona en rebre aquest premi i l’única persona en rebre dos Premis Nobel en diferents camps científics iguals.


definicions

1. La radioactivitat és l’emissió espontània de partícules o radiacions, o d’ambdues alhora. Aquestes partícules i radiacions procedeixen de la desintegració de determinats núclids que les formen. Es desintegren per causa d’un arranjament en la seva estructura interna.

Hi ha dos tipus de radioactivitat:
– Radioactivitat natural. El material radioactiu ja ho és a l’estat natural.
– Radioactivitat artificial. La radioactivitat li ha estat induïda per irradiació.


(autor: DPLG.com)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *