Margarita Salas Falguera

(1938-2019) marquesa de Canero
Canero Astúries, Espanya 30 novembre del 1938 – 7 de novembre 2019 Madrid. 

Margarita Salas Falguera era una bioquímica espanyola, llicenciada en Ciències Químiques per la Universitat Complutense de Madrid.

Ella i el seu marit Eladio Viñuela (un científic espanyol  especialitzat amb la biologia molecular), es van encarregar d’impulsar la investigació espanyola dins el camp de la bioquímica i de la biologia molecular.

Una vegada realitzada la seva tesi doctoral sota la direcció d’Alberto Sols (bioquímic valencià especialista en la biologia molecular), va marxar durant quatre anys (1963-1967) com a investigadora a la Universitat de Nova York al costat de Severo Ochoa (metge i bioquímic), de qui va ser alumna.

Entre les seves majors contribucions científiques destaca:

  1. Determinació de la direccionalitat de la lectura de la informació genètica, durant la seva etapa en el laboratori de Severo Ochoa.
  2. El descobriment i caracterització de la Polimerasa d’ADN del fago Φ29. El qual té múltiples aplicacions biotecnològiques a causa de la seva altíssima capacitat d’amplificació de l’ADN.

El maig del 2007 va ser nomenada membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units, i es convertí així en la primera dona espanyola que entra a formar part de la institució. 

PREMIS GUANYATS:

Ha obtingut un gran nombre de premis, entre ells:

  1. El Premi Rei Jaume I d’Investigació Científica i Tècnica (1994).
  2. El Premi Nacional d’Investigació Santiago Ramón i Cajal (1999).

definicions

1. la bioquímica: és una branca de la ciència que estudia la composició química del esser vius, especialment les proteines, glúcids, lípids i àcids nucleics. També estudia petites molècules presents en les cèl·lules i les reaccions químiques que pateixen aquests compostos.

2. la biologia molecular: consisteix principalment a l’enteniment de les interaccions dels diferents sistemes de la cèl·lula.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *