(autor: )

Irène Joliot-Curie

(París, França, 12 de setembre de 1897 – 17 de març de 1956)

Irène Joliot-Curie va ser Fisioquímica francesa

Des de la seva infància la seva intel·ligència i talent per les matemàtiques la va fer destacar.

Als 10 anys, ja que pareixia que no hi havia cap escola adequada per ella Marie i Pierre Curie la van dur a estudiar a la seva pròpia escola, la Cooperativa amb un grup d’altres nins amb altes capacitats.

Va ingressar a la Universitat de La Sorbona l’octubre del 1914 per estudiar física y matemàtiques com la seva mare.

(autor: wikimedia commons)

A causa de la Primera Guerra Mundial va deixar la Sorbona el 1916 per fer feina com infermera radiològica ajudant a la seva mare a salvar vides de molts de ferits a la guerra.

Irène va ampliar aquesta feina orientant-la al desenvolupament dels dispositius de diagnòstics de raigs X a les instal·lacions dels hospitals de Bèlgica i França.

(autor: michiel (pinterest))

El 1918 es va unir a la plantilla de l’Institut del Radi com assistent de la seva mare.

(autor: wikimedia commons)

Durant aquest temps va acabar la seva tesi doctoral sobre els ralls alfa del poloni que fa defensar a la universitat de París 7 anys després d’haver començat a fer feina amb Marie Currie.

El 1926 es va cara amb Jean Frédéric Joliot i va adoptar el cognom Joliot-Curie i van tenir dos fills Helene que també en un futur va estudiar física i Pierre que seria bioquímic.

1932 va començar a treballar a la Facultat de Ciències a París. Ella i el seu marit van fallar amb la seva interpretació de l’experiment en el qual irradiaven parafina utilitzant poloni. El qual James Chadwick (físic anglès) va repetir i ampliar. Ell ho va interpretar correctament, cosa que va fer que descobrís el neutró i guanyar un Premi Nobel. També van confirmar el descobriment del positró per part de Carl Anderson (físic estatunidenc).

Des d’aquell moment varen ampliar la seva feina a la identificació dels productes de la fissió nuclear i es van involucrar en el debat sobre l’impacte socials de l’ús de la radioactivitat.

autor: Ruiza, M., Fernández, T. y Tamaro, E. (2004). Biografia de Frédéric Joliot-Curie. En Biografías y Vidas. La enciclopedia biográfica en línea. Barcelona (España).

Irène Joliot- Curie era socialista i va demostrar en diverses ocasions la seva ferm creença en una societat igualitària.

(autor: desconegut)

PREMIS GUANYATS:

  1. Premi Nobel de Química pel descobriment del positró (1935)

definicions

1. raigs x: una part de l’espectre electromagnètic que correspon a radiació menys energètica que els raigs gamma i més que els raigs ultraviolats.
2. la bioquímica: és una branca de la ciència que estudia la composició química del esser vius, especialment les proteines, glúcids, lípids i àcids nucleics. També estudia petites molècules presents en les cèl·lules i les reaccions químiques que pateixen aquests compostos.
3. La radioactivitat és l’emissió espontània de partícules o radiacions, o d’ambdues alhora. Aquestes partícules i radiacions procedeixen de la desintegració de determinats núclids que les formen. Es desintegren per causa d’un arranjament en la seva estructura interna.
4. positró: és l’antipartícula de l’electró: és una partícula amb igual massa i espín que l’electró, però amb càrrega elèctrica oposada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *