(autor: NASA)

Lady Diana Trujillo Pomerantz

4 de gener del 1981 Bandera de Colombia Cali, Valle del Cauca, Colombia

És una enginyera aeroespacial colombiana, líder de la missió Curiosity de la NASA.

La seva mare estudiava medicina, però a causa del seu embaràs va deixar els seus estudis per poder cuidar-la.

Va entrar al Col·legi Internacional Cañaverales i va emigrar als Estats units amb setze anys amb 300 $ per millorar el seu nivell d’anglès. Es va apuntar a classes d’anglès en el Miami Dade College mentre alhora feia feina de moltes coses. Més endavant va ingressar a la universitat de florida on va estudiar ciències de l’espai.

Miami Dade College (autor: wikimedia commons) Universitat de Florida (autor: ernie114, Pixabay)

Gràcies a un article d’una revista que xerrava sobre les dones de la ciència treballant dins missions espacials la va animar a presentar-se al programa de l’Acadèmia de la NASA, on va ser la primera dona immigrant d’origen hispà admesa! Ella va ser una de les dues persones que van aconseguir una feina a la NASA finalment.

Logotip Acadèmia de la NASA (autor: Wikipedia The Free Encyclopedia, pngkey) Logotip NASA (autor: NASA)

Impulsada per un expert en robòtica que va conèixer allà, és va mudar a Maryland cercant un lloc fix a la NASA. Allà va ajudar amb la investigació sobre els robots a l’espai a Brian Roberts (el subdirector de la divisió de projectes d’exploració i serveis a l’espai (ExIS) del Centre de vol espacial Goddard de la NASA.)

Brian Roberts (autor: NASA)

Es va graduar amb una llicenciatura en enginyeria aeroespacial de la Universitat de Maryland el 2007.

Universitat de Maryland (autor: 12019, Pixabay)

Diana es va unir a la NASA el 2008, treballant en el “Goddard Space Flight Center” del programa “Constellation” i el “Jet Propulsion Laboratory” a missions espacials humanes robòtiques.

Un any després va ser nomenada, enginyera de sistemes de telecomunicacions per “Curiosity Rover” així sent la responsable de les comunicacions entre la nau espacial i els científics de la terra, enginyera de sistemes de vol de terra i ha estat líder de superfície de la prova del sistema del vehicle de Mart.

Actualment lidera l’equip d’enginyers en el Laboratori de Propulsió a Doll que està a carreg del braç robòtic del rover Perseverance. El 18 de febrer de 2021, Trujillo va ser la presentadora de la primera transmisió de la NASA en castellà d’un aterratge planetari, pel rover Perseverance sobre Mart.

Revor Perseverance (autor: NASA)

PREMIS

  • Jet Propulsion Laboratory (JPL): Bruce Murray Award for Excellence in Education and Public Management (2017)
  • Al congrés de la República Cpolombiana: “Orden a la Mujer y la Democracia Policarpa Salavarrieta“. (2021)

definicions

NASA: National Aeronautics and Space Administration (Administració Nacional d’Aeronàutica i l’Espai)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *