Autor: Koceto007

Emmy Noether Amalie

(Erlangen, Baviera, Alemania, 23 de març del 1882 – Bryn Mawr, Pensilvania, Estats Units, 14 d’abril de 1935)

Va ser una Matemàtica alemanya.

A la seva família hi havia 10 matemàtics en tres generacions.

Va estudiar alemany, anglès, francès, aritmètica i va rebre lliçons de piano a l’escola Höhere Töchter Schule a Erlangen.

Durant aquesta etapa de la seva vida al principi tenia clar que volia ser professora d’idiomes, però més endavant va rebre un certificat i va decidir que la seva preferència ja no eren els idiomes.

Després de grans dificultats i que el seu pare li fés classes de matemàtiques, entre els anys 1908 i 1915 va fer feina a l’Institut de Matemàtiques d’Erlangen. On és va doctorar i on va col·laborar amb alguns científics la qual cosa va fer que es tornàs més reconeguda.

Més endavant es va incorporar a l’Institut de Matemàtiques de Göttingen. Va començar a fer feina amb Klein i Hilbert en les equacions de la teoria de la relativitat general d’Einstein. L’any 1918, va demostrar dos teoremes bàsics, tant per la relativitat general com per la física de partícules elementals.

Tot i tots els treballs que va fer a l’institut, era discriminada pel fet de ser dona i només li permetien ser ajudant den Hilbert.

Més endavant Hilbert i Einstein, varen ajudar-la a donar-se a conèixer, i així va ser. L’any 1919 varen aconseguir que poguès donar la seva primera conferència com a científica seriosa. Tres anys més tard va ser nomenada professora guanyant un petit sou.

Durant aquests anys:

Va realitzar uns estudis fonamentals sobre àlgebra abstracta

(Fent feina en la teoria de grup, en la teoria d’anells, de grups representatius i la teoria dels nombres.)

L’any 1932 va guanyar el prestigiós premi de matemàtiques «Ackermann – Teuner Memorial Prize».

Els proxims anys va fer xerrades, conferències i va ser professora a diferents universitats.

Però desgraciadament l’any 1933 va ser sotmesa a una cirurgia uterina, causant la seva mort a causa d’una infecció postoperatòria.

definicions

1. Teoria de la relativitat: pretén resoldre la incompatibilitat existent entre la mecànica newtoniana i l’electromagnetisme.

2. Àlgebra abstracte:
és la part de la matemàtica que estudia les estructures algebraiques com les de grup, anell, cos o espai vectorial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *